FacebookLinkedIn

Psychodiagnostisch medewerker

Regio Zwolle

Vanaf 24 uur per week 

Ons team is gespecialiseerd in diagnostisch onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking. Van jong tot oud en van licht tot ernstig (meervoudig) beperkt. Met de resultaten van de diagnose kunnen onze begeleiders meteen aan de slag: onze adviezen zijn handelingsgericht en praktisch. Zo kunnen we de begeleiding en behandeling beter afstemmen op de mogelijkheden van de cliënt. Kom jij ons team en onze organisatie versterken?  

Over ons

Onze organisatie biedt begeleiding en behandeling aan mensen met uiteenlopende hulpvragen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het aanleren van bepaalde vaardigheden of het omgaan met bepaalde gevoelens. De mate waarin iemand begeleiding of zorg nodig heeft, verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals IQ, sociale redzaamheid, steun uit eigen omgeving, de ontwikkeling in sociale vaardigheden, algemene vaardigheden en kennis. 

Ons team voert diagnostisch onderzoek uit voor cliënten van Humanitas DMH of voor andere organisaties. We verrichten verschillende soorten onderzoeken, zoals enkelvoudige onderzoeken waarbij we één aspect onderzoeken. Je kan hierbij denken aan of er sprake is van een (licht) verstandelijke beperking. Dan voeren we een gesprek, meten de zelfredzaamheidsvaardigheden en verrichten een IQ-onderzoek.  

Soms onderzoeken we meerdere aspecten, omdat de hulpvraag breder is. Dan verrichten we een complex onderzoek waarbij we meerdere diagnostische vragen beantwoorden en we vaak meerdere malen met de cliënt en hun netwerk afspreken. 

Onderdeel van onze visie is dat we naar de cliënt toe gaan. Althans, dichtbij. Want bij voorkeur verrichten we het onderzoek in een neutrale omgeving. We gaan naar de cliënt toe, omdat we weten dat dan de kans dat het onderzoek slaagt, het grootst is. Mensen met een verstandelijke beperking hebben geregeld moeite met reizen en komen vaak niet zelf van A naar B. Dus komen wij naar de cliënt toe.  

Wat ga je doen? 

Jij biedt de cliënt en begeleiders diagnostische informatie, waardoor passende begeleiding en behandeling ingezet kan worden en de cliënt stappen kan zetten in zijn/haar leven. Dat start met goede diagnostische onderzoeken waar jij, samen met de gedragsdeskundigen, inhoudelijk verantwoordelijk voor bent. Jij plant en regelt alles rondom het onderzoek en neemt het onderzoek af. Je verwerkt en interpreteert de resultaten en stelt vervolgens een onderzoeksverslag op, waar de collega’s op kunnen bouwen!  

We doen dit volgens het model van handelingsgerichte diagnostiek, en verrichten alleen diagnostisch onderzoek als dat nodig is en niet standaard als onderdeel van ieder traject. Daarbij willen wij als humanistische organisatie écht kijken naar de cliënt. We stellen de mens centraal en werken vanuit onze kernwaarden: eigen regie, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Dat betekent dat we kijken naar wie de cliënt is, wat hem/haar drijft, hoe hij/zij een volwaardige plek in de samenleving vindt en houdt en wat wij als begeleiders daarin kunnen betekenen. Handelingsgerichte diagnostiek, gericht op een concreet advies en er morgen (al) mee kunnen werken, past naadloos bij onze kernwaarden. Zo willen wij met onze diagnostische onderzoeken voor de cliënt en betrokkenen het verschil maken. 

Collega Tamara vertelt je graag wat haar werk als psychodiagnostisch medewerker zo leuk maakt:  

Mijn dagelijkse bezigheden zijn divers. Zo neem ik onderzoeken af en verwerk de gegevens. Onderzoeken duren drie uur, dus samen met een cliënt ben je gedurende die tijd (natuurlijk met pauzes) bezig met vragen en opdrachten. Na afloop verwerken we die gegevens in een verslag. Daarnaast houd ik mij bezig met de diagnostiekaanvragen die binnenkomen. Dit gaat dan om aanvragen voor diagnostiek voor cliënten van Humanitas DMH, maar ook diagnostiekaanvragen van andere organisaties. Samen met het aanmeldteam kijken we dan of wij de beste partij zijn om de diagnostiek te doen voor de cliënt en welke informatie we verder nog nodig hebben. Hier hoort ook een stukje financiering bij. 

Ik vind het leuk om met de cliënt te werken. Ook al heb ik sommige onderzoeken werkelijk al 100 keer gedaan, elke situatie en cliënt is anders. De ene keer sta je in een pauze van een onderzoek te voetballen, de andere keer neem je een onderzoek af in een gevangenis. Je hebt soms een voorstelling van hoe een onderzoek zal gaan, maar dan loopt het toch anders. Dit vergt flexibiliteit, wat het werk uitdagend maakt. 

Daarnaast vind ik het leuk om samen te werken, met collega’s en met de gedragsdeskundigen. Samen ga je aan de slag om de adviezen voor een cliënt op zo’n manier te laten aansluiten dat de cliënt, de verwanten en de begeleiders er veel aan hebben. Zo leveren wij onze verslagen een bijdrage aan de ondersteuning van de cliënt. Al is het maar een klein beetje, je hoopt dat de adviezen die je geeft de cliënt en de begeleiders kunnen ondersteunen.  

Klinkt dit goed?  

Dan willen we nog even stilstaan bij de verantwoordelijkheid die je draagt. Want jouw advies heeft impact: op de cliënt, je collega’s en de samenleving. Daarom moet je stevig in je schoenen staan en weten wat je doet. Gelukkig ben jij een echte doorzetter die er bij wat tegenslag er vol voor gaat om de sleutel naar vooruitgang te vinden. Door jouw ervaring in werken met mensen met een (L)VB weet je adequaat cliëntgericht te communiceren en stem je makkelijk af op de verschillende ontwikkelingsniveaus van cliënten. Jouw gevoel voor humor en stressbestendigheid draagt daar zeker aan bij. Je bent flexibel en zelfstandig, dat vinden we erg belangrijk.  

Verder neem je mee:  

  • Een afgeronde opleiding Psychodiagnostisch Werk (PDW), Toegepaste Psychologie (hbo), orthopedagogiek of psychologie (wo) 
  • Kennis van en ervaring met gangbare diagnostische instrumenten in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking (zoals WAIS-IV-NL en WISC-V-NL) 
  • Vanwege het uitgestrekte gebied waarin je werkt is het noodzakelijk dat je beschikt over een auto en bereid bent tot reizen. 

Dit bieden wij jou

  • Een afwisselende en zingevende baan, met een uitdagende doelgroep  
  • Veel vrijheid en de ruimte om te bouwen aan de beste diagnostiek  
  • Een enthousiast, gemotiveerd en deskundig team om mee samen te werken  
  • Prima arbeidsvoorwaarden: een salaris FWG 45 cao gehandicaptenzorg (maximaal € 4.017), goede reistijd en -kosten vergoeding 
  • Extra vrije tijd (balansverlof), een goede pensioenregeling, vakantietoeslag en eindejaarsuitkering  
  • Mogelijkheid tot bijdrage aan je sportabonnement, privé laptop of telefoon   
  • En we bieden je volop opleidingsmogelijkheden. 

Wil je meer weten? 

Vragen stellen mag altijd. Je kan altijd even bellen of whatsappen met Henrietta de Bruijn (vervangend manager) 06-11143960 of Marina Jones (adviseur werving & selectie) 06-23835156. 

Wil je bij ons solliciteren? Leuk! We lezen in je brief graag terug met welke onderzoeken je al ervaring hebt.  

Is deze vacature toch net niet wat jij zoekt? Maar ken je wel iemand die hierop past? Stuur hem dan gerust door in je eigen netwerk.

Tot snel!

 

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), een diploma- en/of referentiecheck zijn onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Een noot voor externe bureaus: wij zijn zelf in staat onze vacatures ingevuld te krijgen. Bellen of mailen voor bemiddeling is dus niet nodig!